Клас 21
Як зазначено в Заголовку класу та Пояснювальних примітках, до 21 класу належать в основному вмістини та невелике начиння з ручним приводом та прилади для побутового або кухонного використання. Це формулювання охоплює дуже широкий спектр товарів , деякі з них дуже тісно пов'язані з певними товарами 7, 8 та 11 класів.
Критерієм, що використовується при класифікуванні вмістин у 21 класі, є функція або призначення. Товари, від відерець та кошиків для сміття до ваз, пляшок та акваріумів, належать до 21 класу як вмістини для побутового або кухонного призначення, незалежно від складу матеріалу, з якого вони виготовлені. І навпаки, вмістини, що використовуються для перевезення і зберігання товарів, покласифіковані за складом матеріалу: якщо вони виготовлені з металу - вони належать до 6 класу, а якщо виготовлені із будь-якого іншого матеріалу - до20 класу. Слід зазначити, що, відповідно до Загальних зауважень (д) для товарів, вмістини, які спеціально пристосовані до форми товару, який вони мають вміщувати, класифікуються в тому ж класі, що і цей товар. Наприклад, контейнери для контактних лінз належать до 9 класу разом з контактними лінзами, а футляри для музичних інструментів - до 15 класу.
Вмістини та певне начиння, що використовується для приготування їжі або столовий посуд, такий як посудини, миски, кухлі, чайні сервізи та лопатки сервірувальні для пирогів, належать до 21 класу. Окремими винятками є ножі, виделки та ложки, які належать до 8 класу. Варто зазначити, що сервірувальне приладдя, таке як щипці для цукру і сервірувальні черпаки, належать до 21 класу, а щипці та черпаки, що використовуються як ручне знаряддя, покласифіковані у 8 класі.
Більшість побутового та кухонного начиння та приладів, що приводяться в дію за допомогою рук (тобто неелектричні) належать до 21 класу, а будь-які електричні аналоги - до інших класів. Наприклад, пристрої для чищення та полірування, а також кухонне приладдя, призначенням якого є, наприклад, кришіння, розмелювання, вичавлювання або подрібнювання, належать до 21 класу тільки коли вони є неелектричними, а до 7 класу - коли вони електричні. Однак, слід зазначити, що більшість гребнів та щіток (над цими формулюваннями стоїть зірочка в Алфавітному переліку), в тому числі щітки косметичного призначення та зубні щітки, належать до 21 класу, незалежно від того, чи є вони електричними чи неелектричними, в той час як знаряддя для манікюру, педикюру та іншого косметичного призначення, такі як пилочки для нігтів, приладдя та бритви для депіляції, електричні та неелектричні, належать до 8 класу.
Апарати куховарські, що належать до 21 класу, наприклад чайники та скороварки для готування їжі, є неелектричними. Такі апарати, що мають інтегроване джерело тепла, як скороварки для готування їжі електричні та чайники електричні, належать до 11 класу разом з іншими електричними нагрівними апаратами куховарськими.
Нарешті, важливо відзначити, що 21 клас є одним із класів, який включає в себе необроблені або напівоброблені матеріали, в даному випадку скло, за винятком скла будівельного, що належить до 19 класу як будівельний матеріал. До 21 класу належить скляний, порцеляновий та глиняний посуд, який не може бути покласифікований за функцією або призначенням. В МКТП готові товари покласифіковані відповідно до функції або призначення. Товари, що не можуть бути покласифіковані таким чином, класифікуються за іншими критеріями, наприклад, за матеріалом, з якого їх виготовлено (див. Загальні зауваження (а) щодо товарів), і, якщо вони виготовлені з порцеляни, кераміки, глини, теракоти або скла, вони належать до 21 класу. Типовими прикладами є погруддя, фігурки та твори мистецтва. Оскільки функція або призначення цих товарів не можуть бути визначені в жодному із Заголовків класів або Пояснювальних приміток МКТП, вони класифікуються за складом матеріалу в різних "класах матеріалів", наприклад, в 6, 14, 16, 19 та 20 класах якщо вони виготовлені із звичайних металів, дорогоцінних металів, пап'є-маше, мармуру, гіпсу або порцеляни відповідно.